Een stichting met een missie; "Dienen door geloof"
In 2019 starten Paul en Anette Hollander hun zendingswerk in Zambia om het Bijbels Evangelie te delen. Zij zijn aangesproken door de woorden uit Mattheus 28:19 “Gaat dan henen, onderwijst al de volken, dezelve dopende in de Naam des Vaders, en des Zoons, en des Heiligen Geestes; lerende hen onderhouden alles, wat Ik u geboden heb.”
Gedurende de afgelopen jaren is er de behoefte ontstaan diverse projecten op te zetten die enerzijds het evangelisatiewerk ondersteunen en anderzijds praktische hulp bieden aan de meest kwetsbare mensen in het gebied waarin Paul en Anette werkzaam zijn. Daartoe is de stichting Mission Zambia opgericht.
De stichting Mission Zambia (MZ) heeft de volgende missie: 'MZ wil een bijdrage leveren aan het delen van het Bijbels Evangelie en het tegelijkertijd voorzien in zorg en praktische hulp aan de minst bereikte, kwetsbare medemens in Zambia, in het bijzonder in Ndola'.
De stichting concentreert zich op initiatieven die bijdragen aan Bijbels onderwijs en economische zelfstandigheid. Scholing, opleiding en training zijn daarom belangrijke aandachtspunten. Denk daarbij heel concreet aan het runnen van een hammer mill (maismolen), de Isubilo lagere school, de opleidingen tot kleermaker of timmerman, maar ook het theologisch onderwijs aan pastors die niet in de gelegenheid zijn (geweest) om een opleiding te volgen. Waar mogelijk werkt de stichting samen met andere organisaties (zoals nu Operation Mobilisation Zambia en NET Foundation).
-
A foundation with a mission; "Serving by faith"
In 2019, Paul and Anette Hollander, started their missionary work in Zambia with sharing the Biblical Gospel. They are guided by the words of Matthew 28:19 “Go therefore, teach all nations, baptizing them in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost; teaching them to observe all that I have commanded you.”
Over the past years, the need has arisen to set up various projects that, on the one hand, support the evangelistic work and, on the other hand, provide practical assistance to the most vulnerable people in the area in which Paul and Anette work. They founded the Mission Zambia Foundation and as a result, the Mission Zambia (MZ) foundation has the following mission: 'MZ wants to contribute to the sharing of the Biblical Gospel while at the same time providing care and practical help to the least reached and vulnerable in Zambia, especially in Zambia. Ndola'.
The foundation focuses on initiatives that contribute to Biblical education and economic independence. Education and training are therefore important points of attention. Think of running a hammer mill (maize mill), the Isubilo primary school, the tailor or carpenter training (2022), but also the theological education of pastors who don't have the means to study. Where possible, the foundation collaborates with other organizations (such as Operation Mobilization Zambia and NET Foundation).
Samenvatting Beleidsplan Stichting Mission Zambia (ANBI geregistreerd)
De heer A. Post (1ste voorzitter)
De heer A. Simonse (2e voorzitter)
Mevrouw M. Stark - Slingerland (penningmeester)
De heer A. G. Verbruggen (secretaris)
Bezoekadres: Zeeuws-Vlaanderen 4, 8302PC, Emmeloord
Telefoonnummer: 0653 712 146
Emailadres: mission-zambia@outlook.com
RSIN: 863067323
Rabobank: NL50 RABO 0374 665 826
De Stichting Mission Zambia heeft een ANBI erkenning
Communicatie verloopt via deze website
Visie op de toekomst
MZ richt zich op ondersteunen van evangelisatiewerkzaamheden in de vorm van projecten en praktische hulp aan de meest kwetsbaren. MZ wil daarbij gebruik te maken van bestaande, aanwezige Zambiaanse middelen, mensen en structuren. Daarin probeert zij niet voorwaardelijk te zijn, maar faciliterend. Als MZ ooit vertrekt uit de regio, moet het werk desondanks doorgang vinden. MZ hanteert hiervoor een drietal uitgangspunten (strategie):
1. Gebed als drijvende kracht
Voor MZ is gebed de basis om in alle afhankelijkheid haar werkzaamheden uit te kunnen voeren. We bidden in de wetenschap dat in Mattheus 28:20 God belooft aanwezig te zijn bij bovengenoemde opdracht. “En ziet, Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld. Amen.”
2. Samenwerken en complementair zijn
MZ wil haar doelen bereiken door samen te werken met lokale organisaties en overheden. MZ zoekt aansluiting bij kerken met dezelfde grondslag. De overtuiging is dat het werk door en vanuit Zambia zelf moet worden gedaan. MZ realiseert zich tegelijkertijd dat dit een proces van tijd en ontwikkeling is.
MZ doet dit door onder andere samen te werken met bestaande ontwikkelingsorganisaties om op deze wijze krachten te bundelen.
3. Impact gedreven
MZ wil de haar beschikbare fondsen duurzaam inzetten om haar doelen te bereiken. Niet de financiële investering zal het verschil moeten maken, maar juist het lerend effect binnen de lokale projecten.
Middelen om de missie van MZ te bereiken
Paul en Anette Hollander wonen en werken in Ndola (Zambia) en organiseren rechtstreeks projecten voor MZ. Ze zetten zich sinds 2019 specifiek in voor armen en kwetsbaren in Zambia. Met behulp van MZ is de focus in de komende jaren specifiek gericht op de stad Ndola in het Noorden van Zambia (Copperbelt Province) en nog specifieker, Chifubu en omringende city areas. De doelgroep omvat ruim 100.000 mensen en wordt gekenmerkt door grote werkloosheid, een lage gemiddelde levensverwachting (circa 45 jaar), alcoholmisbruik, tienerzwangerschappen, HIV Aids, grote armoede, lage scholingsgraad, vele kansarme en kwetsbare kinderen.
Sinds de uitzending van Paul en Anette Hollander is er een grote achterban betrokken bij deze missie. De Thuis Front Commissie (TFC) is actief vanuit Nederland. Bij de TFC zijn aan aantal taken ondergebracht, te weten: organisatie, communicatie, acties en gebed. Gebed heeft de meest prominente plaats. Hierdoor is er naast de TFC een gebedskring actief en dragen veel ‘bidders’ specifiek verzochte gebedspunten op in hun gebeden.
Concreet zal het werk en de projecten worden opgedragen in gebed door de inmiddels bestaande communicatiestructuren vanuit de TFC.
In Nederland brengt MZ haar activiteiten onder de aandacht door het verspreiden van nieuwsbrieven, sociale media berichten (Facebook, Instagram, Twitter) en haar website www.missionzambia.com
Daarnaast wordt wanneer mogelijk een toelichting gegeven op het werk via lezingen en presentaties in Zambia en daarbuiten (meestal Nederland). Waar van toepassing worden mensen die deze stichting een warm hart toe dragen, uitgenodigd financieel bij te dragen aan het werk wat MZ verricht.
Door de achterban worden fondsenwervende acties en campagnes bedacht en (voornamelijk in Nederland) uitgevoerd. Deze activiteiten worden gekoppeld aan specifieke MZ-projecten. Begeleiding van acties en communicatie naar de inmiddels opgebouwde achterban wordt gecoördineerd door MZ.
MZ ondersteunt evangelisatie-activiteiten door middel van specifieke projecten. Ze opereert vanuit haar overtuiging dat het Evangelie voor iedereen een ‘noodzaak’ is. Projecten die evangelisatiewerk mogelijk maken en hulp aan de minst bereikte en meest kwetsbaren in dit gebied is waar MZ beoogt te dienen. Paul en Annette Hollander wonen en werken in de Copperbelt, Ndola (Zambia). Op deze wijze kan MZ lokaal projecten vormgeven.
MZ wil haar doelen bereiken door samen te werken met bestaande ontwikkelingsorganisaties. Zo kunnen krachten gebundeld worden en kunnen we ons blijven focussen op waar wij goed in zijn. Voorbeelden hiervan zijn:
Samenwerking met NET Foundation; met behulp van lesmateriaal welke is en zal worden verstrekt door NET Foundation kunnen wij pastors die niet in gelegenheid zijn geweest om te studeren, toch (alsnog) Bijbelonderwijs geven.
Samenwerking Operation Mobilisation Zambia; OM Zambia richt zich op het verspreiden van het Evangelie onder de minst bereikten en ‘anders gelovigen’. Zij doet dit in samenwerking met de bestaande kerken in Zambia. MZ draagt bij aan projecten die deze doelstelling ondersteunen.
MZ werkt samen met bedrijven, organisaties en instellingen die zich verbonden voelen aan specifieke projecten. Dit betekent dat in de maanden na opstart van de stichting een overzicht wordt gepubliceerd van concrete projecten. Op deze wijze kunnen bedrijven en particulieren zich verbinden aan een bepaald project. Voorbeelden van een aantal inmiddels opgestarte projecten zijn:
Kansarme en kwetsbare jeugd vanuit een Christelijk, Bijbels perspectief vakgericht op te leiden om in hun eigen onderhoud te kunnen gaan voorzien.
Het voorzien in Ndola in Bijbelgetrouwe opleiding en training voor dominees die door geldgebrek nooit een volwaardige opleiding hebben kunnen genieten.
Microkredieten om kwetsbaren op de arbeidsmarkt een kans te geven.
MZ stelt zich ten doel om meerdere vormen van samenwerking te onderzoeken en waar relevant en mogelijk daadwerkelijk samenwerkingen aan te gaan.
Termen als duurzaam, effecten, doelstelling, impact enz. zijn in de Westerse maatschappij woorden die bijzondere waarde hebben en richting geven aan een onderneming. In een ontwikkelingsland spelen andere krachten. Denk aan de vraag of je vandaag wel iets te eten kan vinden voor je gezin. Of je de dag wel overleeft vanwege je gezondheid. Basis behoeften die in Europa redelijk vanzelfsprekend zijn gelden helaas niet voor iedereen. De minst bereikten en meest kwetsbare medemens wil MZ helpen uit een isolement te komen. Al deze activiteiten worden gedaan vanuit de Bijbelse opdracht “Zo dan, terwijl wij tijd hebben, laat ons goed doen aan allen.” (Galaten 6).
Naast de juiste inzet van middelen wil MZ kennis overdragen om een ontwikkeling bewerkstelligen waardoor kan worden voorzien in basis behoeften. Inkomsten worden zorgvuldig ingezet om te voorkomen dat een kortstondige financiële impuls de afhankelijkheid aan de fondsen groter maakt. Dit wil MZ ondervangen door kennis over te dragen om zelfstandig in inkomen te voorzien (voor projecten, programma's, maar ook particulier).
Er worden o.a. investeringen gedaan in Bijbelonderwijs aan voorgangers/evangelisten om het evangelie te verspreiden onder de bevolking van voornoemde regio. Een ander voorbeeld is dat er onderwijs gegeven wordt om in levensonderhoud te voorzien voor de meest kwetsbaren. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de cultuur en kracht van de lokale bevolking zelf.
Het opleiden en het geven van onderwijs wordt zoveel mogelijk door Zambianen zelf gedaan. Onderwijsadvies, coaching en de benodigde tools zullen vanuit MZ komen door de samenwerking met voornoemde partners. Paul en Anette Hollander zullen zoveel als mogelijk op de achtergrond ('onzichtbaar') opereren.
Inkomsten
Zoals in voorgaande hoofdstuk beschreven is de realisering van de doelen van de stichting, mede afhankelijk van inkomsten.
De inkomsten bestaan uit:
Particuliere giften uit een ruim opgebouwde achterban.
Opbrengsten uit activiteiten georganiseerd door vrijwilligers.
Giften binnen van bedrijven die zich verbonden voelen aan MZ-projecten.
MZ aanvaart geen middelen die niet wettig zijn verkregen.
MZ aanvaart geen inkomsten uit loterijen.
Om giften door gevers belasting aftrekbaar te maken heeft de stichting MZ een ANBI status aangevraagd en verkregen.
Beheer en besteding van vermogen
Het vermogen wordt beheerd door het bestuur van MZ. Dit zelfde bestuur ziet toe op de besteding van de ingezamelde gelden en goederen.
Er zal geld gereserveerd worden voor besteding in toekomstige jaren; dit betreft met name gelden die scholing en ontwikkeling impliceren (en in de regel een meer jaren termijn kennen). Jaarlijks zal een begroting worden opgemaakt van te verwachten inkomsten en uitgaven. Alle uitgaven zullen worden verbonden aan specifieke projecten om het financieel boekhoudkundig beheersbaar te houden.
Om onkosten zo laag mogelijk te houden, wordt alleen gebruik gemaakt van vrijwilligers die MZ besturen. Er wordt geen salaris uitbetaald aan vrijwilligers. Onkosten kunnen worden vergoed.
Elk jaar zal een financieel verslag en een projectverantwoording worden opgemaakt door het bestuur. Zij laten zich hierin informeren door Paul en Anette Hollander. Zoveel als mogelijk is zullen uitgaven worden voorzien van een bewijs (‘bonnetjes’).
Het financiële verslag wordt gecontroleerd door een onafhankelijk deskundige.
Separaat aan het beleidsplan zal jaarlijks een begroting worden gemaakt met noodzakelijke fondsen en te verwachte inkomsten en uitgaven. De prognose kan dan aan de hand van inkomsten en resultaten worden bijgesteld.