Paul & Anette in Zambia

Zambia

Sinds 2019 werken wij, Paul en Anette, in Ndola. Dit is een van de grootste steden in Zambia. Het land ligt ingesloten tussen Democratische Republiek Congo (Congo), Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe en Angola. Op kleine stukjes grenst het ook nog aan Namibia en Botswana. De veiligheidssituatie is over het algemeen goed te noemen. Ndola ligt op de grens van Congo (DRC). Aan de grens is de veiligheidssituatie iets minder goed, maar prima werkbaar.

Wij werken voor meerdere organisaties. Wij zijn gedetacheerd vanuit Operatie Mobilisatie Nederland (OM NL) naar OM Zambia (OM ZM). Daarnaast werken wij voor de Stichting Mission Zambia en de stichting NET Foundation. Wij voelen ons overigens door de jarenlange warme support vanuit onze thuisgemeente, de Gereformeerde Gemeente van Emmeloord, in het bijzonder met hen verbonden. 

In het algemeen proberen wij zoveel als mogelijk samen te werken met andere organisaties zowel in Zambia (lokaal en nationaal) als daarbuiten (internationaal). Dit om enerzijds het draagvlak voor onze oplossingen te vergroten en anderzijds niet te doen wat anderen beter kunnen.

Hoe kwamen wij in de Copperbelt Area, Ndola, Chifubu, Zambia?

Toen wij in september 2018 in Zambia waren om ons te oriënteren op het missionaire werk, hebben wij vooral in Ndola Gods leiding voor wat betreft Zambia als bevestigd ervaren. In Ndola, een stad met circa 450.000 inwoners, leven tienduizenden kwetsbare en kansarme mensen. Anette: “Veel kinderen in de buitenwijken van Ndola hebben geen veilig thuis. Zij krijgen te weinig te eten, krijgen geen opleiding en leven veelal op straat. Gods Woord moet gebracht worden aan hen die verdwijnen in de anonimiteit van deze grote stad. Paul: “Zambia kent vele plekken die veel mooier en aantrekkelijker zijn dan Ndola, maar daar waar onze God je hebben wil, daar moet je zijn”.

Waarom het Evangelie delen in Zambia?

In Zambia is het Christendom weliswaar staatsgodsdienst maar veel inwoners geven aan hun Christen-zijn geen inhoud. Wij realiseren ons dat dit niet uniek is voor Zambia, maar dit is toch waarom er voor ons hier een taak ligt. Een regelmatig weerkerende uitspraak is; "Ik ben Christen omdat Zambia een christelijke natie is". De reden waarom de Heere Jezus naar de aarde is gekomen, heeft geleden, is gekruisigd, gestorven en uit de dood is opgestaan, is opgevaren naar de hemel en al dat om zondaren te kunnen redden, dat is vaak niet bekend of persoonlijk beleefd. 

Er zijn meer redenen waarom het christen-zijn niet tot uiting komt. Zo is bijvoorbeeld het bijgeloof diepgeworteld in de Zambiaanse samenleving; traditionele normen en waarden overheersen vaker dan de Bijbelse. Een andere reden is dat 65% van de Zambianen onder de armoedegrens leeft en daardoor aan de rand van de samenleving. In onze werkwijk is de werkloosheid meer dan 80%. De mensen komen door de moeilijke omstandigheden waarin zij leven nog minder makkelijk in aanraking met het Evangelie. Ook opleiding en scholing gaat grotendeels aan de armen, kwetsbaren uit de samenleving voorbij.

Naast het bovenstaande is de groei van de Islam aandachtsgebied; ook in Ndola zijn er vele Moslims te vinden.

De noodzaak tot Evangelieverkondiging is in specifieke wijken van Ndola voor ons voelbaar aanwezig; niet omdat wij het allemaal beter denken te weten, maar omdat God ons een hart gegeven heeft voor de mensen hier.

Ons werk in Zambia

Naast het delen van het Evangelie en het voorzien in praktische hulp en zorg, hebben we vooral in 2020 een begin gemaakt met het vorm en inhoud geven aan het opbouwen van kleinschalige business activiteiten. Deze activiteiten hebben tot doel om inkomen te organiseren voor degenen die het doen EN om al onze missionaire werkzaamheden financieel zelfstandig te kunnen draaien. Dus zonder hulp van (vooral buitenlandse) giften. Dat is ambitieus, maar op middellange termijn haalbaar. In onze nieuwsbrieven houden wij u en jouw op de hoogte. 

Nieuwsbrieven

Wilt u of wil jij de nieuwsbrieven ook ontvangen via mail? Schrijf je dan in via DEZE LINK

Let op: de bevestigingsmail kan bij de 'Ongewenste mail', 'Spam' of 'Reclame' terechtkomen. Dus als er geen bevestigingsmail volgt, dan even kijken bij in deze mappen, de mail alsnog openen en op de link ter bevestiging ('Subscribe') klikken.

De ThuisFrontCommissie (TFC); wat houdt dat in?

OM NL is onze interkerkelijke werkgever. Het is bij OM en bij meerdere zendingsorganisaties te doen gebruikelijk dat zendingswerkers leven en werken vanuit een zogenaamde achterban. Deze achterban brengt de noodzakelijke financiën op. Zonder (financiële) ondersteuning van een achterban, kunnen we niet werken. Met behulp van een zogenaamde ThuisFrontCommissie (TFC) wordt de achterban als het ware ‘geactiveerd’. De TFC draagt met ons zorg voor o.a. de fondsenwerving, promotie, gebed en meer. Leven vanuit een achterban is niet gemakkelijk, maar vanuit de opdracht en Gods Woord wel goed en verantwoord. De Heere voorziet; dat bewijst Hij bij voortduur in ons werk en leven. We ervaren dat we dit werk samen doen met onze trouwe achterban. Dat is een bijzondere zegen. 

Onze TFC bestaat uit een voorzitter (Frans Stark), een secretariaat (Rhodé van Hartingsveldt), een coördinator gebed (Jan Hofstede), een actie coördinator (voor promotie & fondsenwerving, Mirjam & Jan D.) en financiën (Marianne Stark).

Het is onze wens dat de Heere ons mensen op onze weg brengt die zich structureel of voor een bepaalde activiteit voor het werk in willen zetten. Niet voor OM, de Stichting Mission Zambia of voor ons, maar voor het werk dat de Heere ons vraagt te doen. Zijn werk.